top of page

Vooraf betalen… | Waarom eigenlijk? 

Sommigen van jullie weten dit al omdat ze al eens een Newbornshoot geboekt hebben bij MOOI! Fotografie. Je moet vooraf 100% betalen om een Newbornshoot of andere reportage te kunnen reserveren… Ik krijg er eigenlijk bijna nooit vragen of klachten over. Maar ik kan me voorstellen dat die er wel zijn! Als ik naar mezelf kijk dan ben ik zelf ook erg kritisch over wie ik mijn geld geef voordat er een dienst, service of product is geleverd. Om die vragen te beantwoorden die niet gesteld worden, maar er misschien wel zijn schrijf ik dit stukje. Het gaat over aanbetalingen, gemak en vertrouwen ♥.

VANWEGE BESCHIKBAARHEID

In een eerder blogje kon je al lezen over mijn beperkte beschikbaarheid. Ik moet dus erg zuinig zijn met mijn tijd. In de praktijk komt het er vaak op neer dat ik meer aanvragen binnen krijg dan ik kan plannen. Dat is dan ook de reden dat je een zwangerschapsshoot alleen kan reserveren in combinatie met een Newbornshoot en dat een kindershoot alleen geboekt kan worden als jullie al eerder als Newborn of Earlybirdje door MOOI! Fotografie gefotografeerd zijn.

Nu zijn er heel veel mensen die informatie opvragen over een fotoshoot. Vragen over de prijzen en beschikbare data zijn aan de orde van de dag. Maar hier komt niet altijd een boeking uit. Vroeger reserveerde ik de datum in mijn agenda en was het besproken plekje voor jou! De aanvragen die later kwamen hadden pech en kregen een “nee” te horen als het ging over beschikbaarheid op die datum. Nu kwam het echt heel vaak voor dat ik voor een datum 6x “nee” heb moeten verkopen en dat degene voor wie de datum gereserveerd was niets meer van zich liet horen, vergat dat de shoot gepland stond, zich bedacht had en ga maar door.

Oftewel ik had 6 aanvragen afgewezen en zat voor niets te wachten…. Het vooraf betalen voorkomt dit. Hierdoor kan ik beter plannen en duidelijker zijn naar mijn klanten over mijn beschikbaarheid.


WAAROM DAN 100% VOORAF?

Een vraag die dan misschien bij je opkomt: Waarom betalen we dan de volledige reportage vooraf? Waarom niet een klein deel? Dat kan ik jullie ook uitleggen! Eigenlijk doe ik dat voor jullie ♥. Ik ben begonnen met het vragen van een gedeeltelijke aanbetaling. Klanten betaalden een deel van de fotoshoot bij het reserveren en het restant 14 dagen voor de reportage. Ik heb daar regelmatig feedback over gevraagd aan mijn klanten; De meeste vonden het fijn om alles maar betaald te hebben, de redenen:

 • Na de geboorte waren er toch nog best wat kosten voor de kleine. Het was fijn als de opnamekosten van de Newbornreportage in ieder geval al helemaal betaald waren.

 • De komst van een kleintje kan ervoor zorgen dat je “geleefd” wordt de eerste periode. Het betalen van het restantbedrag was niet iets waar verse ouders zich nog mee bezig wilde houden.

 • Omdat de Newbornshoot al tijdens het reserveren al 100% betaald was, is er wat meer financiële ruimte om er een mooi product of luxer album bij te bestellen. Dat vonden een aantal ouders heel fijn! Soms gebeuren er dingen waardoor een shoot niet door kan gaan. Een geboorte kan heel heftig zijn, of misschien wel veel te vroeg… Er is dan ook NIEMAND die “gedwongen” de newbornshoot heeft gedaan omdat er al vooraf betaald was. Zijn er zorgen of legitieme redenen waarom je af wil zeggen? Overleg het gewoon eventjes. Is er sprake van een vroeggeboorte of zijn er medische zorgen? Dan ben ik de eerste die vraagt of jullie hoofd er nog wel naar staat om de reportage te doen. Liever niet? Dan betaal ik gewoon terug wat jullie al voldaan hebben.

Het krijgen van een kindje is zo een bijzondere periode! Behalve prachtige herinneringen als foto’s moet een reportage ook gewoon een leuke ervaring zijn. Dat kan niet als je het gevoel hebt dat je “moet” omdat je al betaald hebt. We zijn allemaal mensen, dingen gebeuren. Respect en vertrouwen zijn echt heel belangrijk bij MOOI! Fotografie.


VERTROUWEN

Ik ben me ervan bewust dat het om een stukje vertrouwen vraagt om de kosten al 100% vooraf te betalen. Veel van jullie reserveren ook al een half jaar van tevoren en betalen de kosten zonder twijfel of vragen. Ik ben dan ook heel erg dankbaar dat ik op deze manier kan werken en het vertrouwen krijg van jullie ♥.

Wat ik zelf doe als ik ergens vooruit moet betalen? Ik check altijd een aantal dingen:

 • Komt het bedrijf legitiem en professioneel over?

 • Zit er een website achter of bestaan ze alleen op Facebook?

 • Is er een KvK-nummer?

 • Zijn er actuele berichten en activiteiten van het bedrijf?

 • Welk gevoel geeft het me?

 • Krijg ik duidelijk antwoord als ik vragen stel?

 • Ken ik iemand die er al geweest is en goede ervaringen heeft?

 • Wat zeggen de reviews?

Kan ik al deze vragen positief beantwoorden? Dan krijgt de betreffende ondernemer absoluut mijn vertrouwen. Hopelijk heb ik hiermee alvast wat ongestelde vragen beantwoord. Wil je meer weten over de manier waarop ik werk? Vraag het me gewoon ♥.

Liefs Malou

MOOI! Fotografie


602 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page